7 tips voor gezond en veilig hardlopen


4 minuten leestijd

Wij hebben een gids voor je samengesteld om de eerste stappen van je hardloopleven te vereenvoudigen. Bekijk onze 7 tips die het hardlopen niet alleen extra leuk maken, maar je ook zullen helpen om het risico op blessures of overbelasting te verkleinen.

Hardlopen kan een geweldige manier zijn om beweging toe te voegen aan een zittend leven. Weet je niet hoe je dat aan moet pakken? Geen nood. Wij hebben een gids voor je samengesteld om de eerste stappen van je hardloopleven te vereenvoudigen. Tijd om te beginnen!

1. Indianenloop

Begin voordat je echt gaat hardlopen met iets eenvoudigers – de zogeheten indianenloop. Dat is het afwisselen van lopen en hardlopen en is ideaal voor beginners. Begin met 5 minuten lopen, voeg een minuut hardlopen toe en dan weer 3 minuten lopen. Verhoog geleidelijk de tijd dat je hardloopt en verlaag de tijd dat je loopt. Dit is een goede manier om je lichaam te laten wennen aan een nieuw type bewegen zonder het te overbelasten.

Hardlopen in de natuur


2. Geduld – verhoog je hardlooptijd en intensiteit geleidelijk

Net als bij de meeste nieuwe dingen die je onderneemt, is geduld ook bij hardlopen van groot belang. Je hoeft niet meteen op de eerste dag al een marathon te lopen. Begin langzaam en voer geleidelijk je intensiteit en het aantal gelopen kilometers op. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om aan deze nieuwe vorm van belasting te wennen. Je zult langzaam maar zeker groeien. Zorg ervoor dat je in één week hooguit 10% toevoegt en let er tegelijk op dat je het aantal kilometers op jaarbasis met niet meer dan 30% verhoogt. Zo krijgt je lichaam de kans om zich effectief aan te passen.

3. Maak een plan

Het opstellen van een eenvoudig trainingsprogramma helpt je om je motivatie te behouden, maar neem het ook weer niet al te serieus. Flexibiliteit is belangrijk. Soms zul je jezelf niet in staat voelen om lang te hardlopen, en daar is niks mis mee. In plaats daarvan kun je een korter stuk lopen of een dagje vrij nemen. Het programma moet een hulpmiddel zijn, niet iets waar niet aan getornd mag worden.

Heren hardloopschoenen

4. Hardloopgroep 

Je aansluiten bij een hardloopgroep kan je motivatie een enorme boost geven. Maak kennis met mensen die jouw passie voor hardlopen delen. Samen hardlopen en trainen is niet alleen leuk, maar kan ook extra motiverend werken. En misschien vind je zo ook wel nieuwe vrienden.

5. De juiste hardloopuitrusting

Een investering in een hoogwaardige hardloopuitrusting zal zich terugbetalen in de vorm van betere prestaties, minder kans op blessures en meer comfort. Het is vooral de moeite waard om te investeren in goede hardloopschoenen die je voldoende ondersteuning en demping geven. Vergeet ook niet om functionele kleding aan te schaffen die je droog en comfortabel houdt.

Hardlopen in een groep

6. Blessurepreventie 

Om te zorgen dat het hardlopen echt gezond en veilig is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan blessurepreventie. Neem in je programma oefeningen op om de kern van je lichaam en je bilspieren te versterken, die door het hardlopen zelf niet zo veel worden ontwikkeld maar wel erg belangrijk zijn voor je stabiliteit. Neem ook oefeningen ter verhoging van je flexibiliteit en mobiliteit op (vooral van je heupen), die je helpen blessures tegen te gaan. En het belangrijkste element is herstel: geef je lichaam de tijd om te rusten en te herstellen na het hardlopen, zodat het klaar is voor de volgende training. Voeg daarvoor bijvoorbeeld de sauna of massages aan je programma toe.

Dames hardloopschoenen

7. Wedstrijden

Als je jezelf een specifiek doel stelt, bijvoorbeeld deelname aan een wedstrijd over 5 km of 10 km, dan geef je je training richting en motivatie. Wedstrijden zijn een geweldige manier om je grenzen te testen en je vooruitgang te zien. Bovendien is het gevoel dat je een wedstrijd hebt uitgelopen – ongeacht hoe lang je erover hebt gedaan – ongelooflijk bevredigend en motiverend.

Tot slot

Hardlopen kan een ideale manier zijn om je lichamelijke conditie te verbeteren, te ontstressen en nieuwe vrienden te maken. Het is echter belangrijk om langzaam te beginnen, geduld te hebben en naar je lichaam te luisteren. Laat je niet ontmoedigen door kleine obstakels en vergeet niet dat elke hardloper ooit een beginner is geweest. Met deze tips achter de hand heb je alles wat je nodig hebt om je start in de wereld van het hardlopen zo aangenaam mogelijk te maken. Geniet van het hardlopen, want plezier is het allerbelangrijkst. Veel succes!


Oudere artikelen