We vragen ons vaak af wat we moeten eten om ons lichaam goed te laten functioneren. Natuurlijk – vitaminen, mineralen en gezonde vetten. En daar scoort deze 'boterachtige' vrucht echt punten mee. Het is al lang geen peperdure exotische vruchtgroente meer. Je vindt hem tegenwoordig in elke supermarkt. Laten we eens kijken wat er allemaal in zit.
Avocado's komen oorspronkelijk uit Amerika en het was duizenden jaren geleden al bekend dat ze veel te bieden hadden. Wat maakt de avocado zo speciaal? Dat is vooral het vet dat hij bevat, maar geen zorgen. 60% daarvan bestaat uit enkelvoudig Onverzadigde vetzuren, precies het soort vet dat je op de been houdt.
En tel daar nog een flinke dosis vitaminen en mineralen bij op:
Bovendien neemt het lichaam dankzij de vetten uit avocado beter vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) op.
Het klinkt als een paradox: ik eet vet, maar blijf toch fit. Maar bij avocado's werkt het echt zo. Mensen die regelmatig avocado eten hebben over het algemeen minder lichaamsvet en een kleinere taille-omtrek.
Avocado's zijn goed voor je hart. Een onderzoek in het Journal of Clinical Lipidology toonde aan dat avocado zowel het cholesterol als het triglyceridengehalte verlaagt. Tweederde van het vet zijn 'goede' enkelvoudige onverzadigde vetten, het soort dat HDL (goed cholesterol) verhoogt en slechte vetten in het bloed verlaagt.
Als de honger toeslaat, zijn we vaak in staat om van alles naar binnen te werken. Maar een extra halve avocado bij de lunch geeft je een vol gevoel en vermindert je eetlust in de navolgende drie uur met wel 40%.
Een rijpe avocado voelt zacht aan – hij geeft mee als je hem iets indrukt, maar hij mag niet papperig zijn. Als je een harde avocado hebt, laat hem dan thuis een paar dagen rijpen (bij voorkeur naast bananen). Bitterheid en moeizaam schillen geven aan dat hij nog niet rijp is.
Avocado's zijn heel veelzijdig. Snijd een avocado open, haal het vruchtvlees eruit en je hebt een basis voor:
Maar probeer ook dit eens:
Wat je nodig hebt:
Bereidingswijze:
Klop de melk, avocado en suiker tot een gladde massa. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg vervolgens alles samen en pas de dikte aan door naar behoefte melk toe te voegen. Bak 2-3 minuten aan elke kant in een koekenpan. En klaar!
Avocado's zijn niet alleen een trendy groene substantie voor op brood. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die je honger stillen en goed zijn voor je hart, en ze smaken geweldig. Doe ze dus in je winkelmandje – en in de pan.
Als je meer recepten of tips wilt, bekijk dan onze sportadviesdienst of ontdek andere producten die je net zo'n boost geven als avocado.
Alle rechten voorbehouden, © 2002-2025 Sportega