RECENSIE: Yonex Percept tennisrackets


9 minuten leestijd

Hoe ziet de splinternieuwe modellijn van Yonex Percept tennisrackets eruit? Je zult ze fantastisch vinden als je op zoek bent naar comfort, precisie en slagzekerheid.

Het Japanse samoeraizwaard van Yonex in de vorm van de nieuwe Percept rackets verwijst naar de Vcore Pro lijn, maar introduceert veel nieuwe elementen in de vorm van een gemakkelijke hantering, hoog comfort, sterk balgevoel en algehele gebruiksvriendelijkheid. Het is beslist geen oud frame met een nieuw likje verf. Het racket staat voor een nieuw begin, dat maar één doel heeft – een nieuw publiek aanspreken dat de Yonex Vcore Pro rackets niet heeft uitgeprobeerd. In deze dubbele recensie bekijken we de twee populairste modellen – de Percept 100 en de Percept 97. Yokoso!

Michal Bayerl met Yonex Percept rackets

Verandering doet leven

Telkens als een fabrikant een gevestigde racketlijn verandert, levert dat commotie op. Hier is dat niet het geval. De Vcore Pro racketlijn bestond namelijk nog niet zo lang. De lijn werd gelanceerd in 2018 en er werden in slechts 4 jaar tijd maar liefst 3 generaties van uitgebracht, wat redelijk uniek is.

De Vcore Pro lijn richtte zich op controle, precisie en gevoel. En dat zeg ik met opzet in de verleden tijd, omdat Yonex de naam inmiddels al van zijn website heeft verwijderd. Zo is de Japanse precisie ook terug te vinden in hoe up-to-date deze website is. In plaats van Vcore Pro vind je er nu de naam Percept, dat in het Engels 'waarnemen' betekent. Het is dan ook op het eerste gezicht duidelijk welke richting de nieuwe racketframes zijn ingeslagen.

Ze leggen de nadruk op gevoel, naadloze verlenging van de arm van de speler en het waarnemen van alle details bij het raken van de bal. Een gevoeliger frame betekent ook een grotere nadruk op comfort en pure respons.

Daarnaast past de naam Percept beter in het concept van Yonex – met zijn racketlijnen Yonex Ezone voor kracht, energie en stabiliteit, Yonex Vcore voor veel spin en Yonex Percept voor gevoel, controle en precisie. Een naam die uit één woord bestaat is bovendien ook beter te verkopen en presenteren in marketingmaterialen. Tegelijkertijd voelt de nieuwe naam modern en effectief aan en onderscheidt hij zich duidelijk van de Vcore lijn, wat niet voor de naam Vcore Pro gold.

Rackets met een filter

Elke nieuwe generatie rackets komt met een technologisch nieuwtje. Bij de Percept modellen heeft Yonex de flexibiliteit en het gevoel van de frames verbeterd met behulp van de Servo Filter technologie. Dit is transparante, flexibele folie die tussen de grafietlagen is geplaatst. De folie helpt de lagen met elkaar te verbinden en behoudt zijn flexibele eigenschappen ook na het persen. Dat geeft het racket vele voordelen. De nieuwe technologie reduceert ongewenste trillingen met 14% en geeft het racket een perfecte flexibiliteit en zogeheten snapback, wat staat voor het vermogen van het racket om naar zijn oorspronkelijk positie terug te keren en de bal daarmee extra snelheid en rotatie mee te geven en het racket te stabiliseren.

Yonex Servo Filter voor een betere trillingsabsorptie

De vraag is natuurlijk altijd of marketingpraatjes in de praktijk ook echt werken. Het antwoord wordt meteen bij de eerste slagen al gegeven: ja, het racket is buitengewoon comfortabel en gevoelig. Zelfs zo comfortabel dat ik de eerste 2,5 uur met deze rackets zonder mijn favoriete vibrastop heb gespeeld. En dat wil wat zeggen!

Om te onderstrepen hoe grondig ik te werk ben gegaan voor deze recensie vermeld ik graag dat ik 3 weken met de rackets heb gespeeld, met in totaal 12 uur intensieve training op de baan. En na dit grondige testen kan ik vol vertrouwen zeggen dat het fantastische rackets zijn. Helemaal perfect zijn ze niet, maar het scheelt niet veel.

De Yonex Percept 100

Ik kreeg beide rackets met een Yonex PolyTour Rev bespanning van 1,20 mm per 25/24 kg. Dit zijn snaren van prettige achthoekige co-polyester van een zachtere soort, die niet agressief is en goed bij de rackets past. De snaren richten zich op spin en controle en vullen de rackets daarmee goed aan.

De versie Yonex Percept 100 is een traditioneel frame van 300 g met een evenwicht van 320 mm en een bladgrootte van 645 cm2. Het snarenpatroon van 16x19 is ideaal voor spin en biedt eenvoudige kracht en modern spinpotentieel. Yonex presenteert met de Percept lijn echter ook een preciezere versie van dit frame met de aanduiding Yonex Percept 100D, met een dichter snarenpatroon van 18x19, wat geschikt is voor veeleisende spelers en spelers op toernooiniveau.

De stijfheid van het frame heeft een gemiddelde waarde van 66 RA, wat maar één ding beoogt: het racket stabiliseren als de bal laat wordt geraakt en de slag meer eenvoudige energie meegeven.

Deze beide Percept rackets zijn vergeleken met de voorgaande Vcore Pro generatie van 2021 een stuk gebruiksvriendelijker. Vooral de 100-versie kan ik elke gepassioneerde speler aanbevelen, van licht gevorderde tot gevorderde spelers of junioren die toernooien spelen.

De swingweight van het racket bedraag volgens mijn meting 312 kg/cm2, wat voor dit type racket een licht ondergemiddelde waarde is. Daarmee is er ruimte voor aanvullend aanpassen van de swingweight naar je eigen wensen. Het 23 mm brede, hoekige frame is verrassend snel, 'snijdt' bijzonder goed door de lucht en je voelt het racket nauwelijks in je hand. Vergeleken met de voorgaande generatie is het spinpotentieel van het frame, dat soms haast een ruwe indruk wekt, aanzienlijk verbeterd.

Yonex Percept tennisrackets

Spin in overvloed

Laten we eens naar de topspin kijken. Beide rackets kenmerken zich door een grote afzethoek van de bal als je uit bent op een flink spin-effect. Daardoor sloeg ik de bal in sommige situaties een paar meter uit. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder heb meegemaakt dat ik echt voelde hoe snaren een bal oppakten, vasthielden en naar een onverwachte hoogte schoten. Dit komt deels door de dunnere snaardiameter, waar ik niet aan gewend ben, en deels waarschijnlijk door de flexibelere en gevoeligere werking van het frame zelf, dat niet zo veel brute kracht nodig heeft. Veel belangrijker dan kracht is voor dit racket swing en een zo vloeiend mogelijke techniek. Hoe relaxter je met de rackets speelt, hoe meer je ervan terugkrijgt. Je moet er dus niet mee vechten, maar juist samenwerken.

De Yonex Percept 97

Het model Yonex Percept 97 met een aanzienlijk kleiner blad heeft de ambitie een racket voor gevorderde en wedstrijdspelers te zijn. Het frame van 310 g met een evenwicht van 310 mm is echter bijzonder gebruiksvriendelijk. Het racket speelt vergelijkbaar als de 100 versie, met het verschil dat dit frame preciezer spel met krachtigere eindschoten mogelijk maakt.

Het voelt of de ballen bij rustig heen en weer spelen vanaf het midden van de baan op halve kracht minder vliegen, maar zodra je meer kracht in je slagen legt, krijg je indrukwekkend veel energie terug van het racket. Dat is verrassend gezien de relatief lage swingweight, die in het geval van dit specifieke frame slechts 311 kg/cm2 bedraagt.

Controle en gevoel zijn echter van een hoog niveau dankzij het erg zachte frame met een stijfheid van slechts 60 RA. Het frame is slechts 21 mm breed, wat compact werkt en de ballen met Formule 1-snelheid door de lucht stuurt. Als de techniek van je slagen in orde is, hoef je daardoor niet bang te zijn dat je last van je armen krijgt.

Yonex Percept tennisrackets

Zonder zwakke punten

Bij het testen van rackets merk ik altijd wel iets op dat me echt stoort. Bij de Yonex rackets kan dat bijv. de vrij grote, ronde grip zijn. Die heeft de neiging om wat te glijden in je hand, waardoor je als speler wat moeite kunt hebben om de juiste hantering te vinden. Maar dat is een kwestie van gewoonte en mogelijke aanpassing, want je kunt de synthetische grip altijd vervangen door bijvoorbeeld een leren overgrip voor een betere hantering.

Over het agressieve spinpotentieel heb ik het al gehad en andere kleine onvolkomenheden heb ik niet opgemerkt. Met de rackets krijgen je slagen vanaf de baseline veel zekerheid en ook speelsheid. Bij het slaan van lange ballen kreeg ik haast het gevoel dat de rackets een soort navigatiesysteem hebben.

Met beide rackets landden er heel wat meer ballen vlak naast of zelfs op de lijn dan ik gewend ben. Dat hangt samen met een algeheel vertrouwen in het racket en het feit dat het echt als een verlenging van je arm fungeert. De betrouwbaarheid en zorgeloosheid die je in je swing kunt leggen geeft je meer zelfvertrouwen tijdens het spelen. Het heeft geen zin om hier te bespreken hoe ik de rackets in de hoeken speelde, lijnen raakte, feilloos lobde of mijn tegenstanders lastigviel met korte ballen. Dat kan ik met veel andere rackets ook wel. Belangrijk is, hoeveel moeite ik daarvoor moest doen en wat voor gevoel ik erbij had. En dat gevoel was licht, speels, ongedwongen, sympathiek en eerlijk.

Yonex Percept tennisrackets

Geen Vcore Pro…

Verwacht van de Percept rackets geen pure opvolger van de Vcore Pro modellen. De Percept rackets richten zich eerder op een nieuw publiek dat nog geen ervaring met Yonex heeft. Waar Head zijn Boom rackets heeft en Wilson zijn Clash en Shift modellen, heeft Yonex de lat voor technische, technologische en gevoelsmatige uitmuntendheid naar een nieuw niveau getild met de Percept lijn. En daarmee afstand van de concurrentie genomen. Dit zijn rackets voor buitengewone prestaties die ook voor de gemiddelde consument maximaal gebruiksvriendelijk zijn.

Of je nu aan het begin, halverwege of misschien wel aan het einde van je tennisavontuur staat, deze rackets zullen je niet teleurstellen. Voor rackets gericht op controle, precisie en gevoel bieden ze fantastisch speelgemak. Het comfort is echt ongelooflijk. Ongenadige prestaties en rauwe respons ontbreken misschien enigszins, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Integendeel zelfs. Tennis wordt steeds sneller, met meer spin en agressiever gespeeld en deze nieuwe tennisrackets zijn er om je verlichting te bieden bij al die trillingen en harde slagen. Lange rally’s vereisen langdurige speelbaarheid en een gevoel van stabiliteit van een racket. Meer dan zuivere prestaties. Je gezondheid en spelgevoel zijn belangrijker.

En dat is prima.

Ik wil niet beweren dat de Percept modellen letterlijk medische rackets zijn, maar daar komen ze wel bij in de buurt. En dat is een enorme stap voorwaarts. Van deze frames zul je in elke situatie en op vrijwel elk niveau kunnen genieten. Tevreden eigenaars van de Vcore Pro modellen zullen er wellicht wat minder tevreden over zijn, maar misschien valt ook dat wel mee. Ik weet in ieder geval zeker dat voor complete nieuwkomers bij het merk Yonex deze nieuwe Percept lijn het beste is wat ze kunnen krijgen om hun tennisavontuur te verrijken. En dat terwijl ik dacht dat ik alles al wel zo'n beetje had meegemaakt.

Yonex Percept tennisrackets

Eindbeoordeling van Yonex Percept rackets

  • Fantastisch comfort
  • Uitmuntende precisie en controle
  • Stabiele slagzekerheid
  • Voorspelbare en gevoelige respons
  • Speels en hanteerbaar frame
  • De relatief grote, ronde basisgrip zal niet iedereen fijn vinden
  • De spin doet af en toe onnatuurlijk aan

Auteur: Michal Bayerl

Oudere artikelen