Suikers en koolhydraten: wat is wat en waarom heb je ze nodig?


4 minuten leestijd

Je hoeft geen voedingsgoeroe te zijn om te kunnen begrijpen wat 'koolhydraten - waarvan suikers' op het etiket van een product betekent. Het is daarbij vooral belangrijk om te weten waarom je niet bang hoeft te zijn voor suikers, maar ze ook weer niet met open armen moet ontvangen. Dit artikel wil daar meer duidelijkheid in scheppen.

Op verpakkingen van voedingsproducten staat bij de voedingswaarde 'koolhydraten – waarvan suikers'. En dat zijn twee verschillende begrippen. Suiker hoort weliswaar thuis onder de koolhydraten, maar die kun je zeker niet allemaal op één hoop gooien. Laten we eens kijken waarin ze van elkaar verschillen en waarom ze belangrijk zijn voor je lichaam.

Wat zijn koolhydraten nu eigenlijk?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie. Ze worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

  • Enkelvoudige koolhydraten (suikers) – een snelle bron van energie, maar ook het risico dat ze worden omgezet in vet.
  • Meervoudige (complexe) koolhydraten – deze worden langzaam verteerd en geven je dus geleidelijk energie, zodat je langer een vol gevoel houdt.

Enkelvoudige koolhydraten = 'waarvan suikers'

Je kunt ze vinden onder de namen monosachariden (bijv. glucose, fructose) of disachariden (bijv. lactose). In de voedingswaardetabel wordt dit bedoeld met 'waarvan suikers'. Deze zijn snel verteerbaar en als het lichaam ze niet onmiddellijk verbrandt, worden ze meestal opgeslagen als vet.

Bijvoorbeeld: Je neemt 's ochtends een zoet ontbijt → krijgt een snelle energiestoot → insuline verdeelt de suiker over je lichaam → als je lichaam niet in beweging komt, slaat het de energie op voor als het die nodig heeft = in de vorm van vet.

Complexe koolhydraten – langzamere maar stabielere energie

Ze bestaan uit oligosachariden en polysachariden, die op de verpakking simpelweg 'koolhydraten' worden genoemd. Deze geven niet zo'n sterke piek in je bloedsuikerspiegel en geven je langer een vol gevoel.

Je vindt ze bijvoorbeeld in: aardappelen, peulvruchten, volkorenbrood, granen en groenten.

Complexe koolhydraten geven je langer energie

Suikers en lichaamsenergie – waarom is dat belangrijk?

Je lichaam heeft koolhydraten nodig, vooral je hersenen en centrale zenuwstelsel. Een evenwicht is daarbij belangrijk:

  • Een tekort aan koolhydraten = vermoeidheid, prikkelbaarheid, je lichaam begint vetten af te breken.
  • Een teveel aan koolhydraten = omzetting in vet, vermoeidheid na het eten, suikerschommelingen.

De hersenen werken voornamelijk op glucose. Maar als je te veel suiker binnenkrijgt, krijg je de welbekende 'after lunch crash' - je bloedsuikerspiegel daalt snel en je valt bijna op je toetsenbord in slaap.

Een after lunch crash is erg gevaarlijk

Een praktisch voorbeeld vanuit de voedingswaardetabel

Als je 100 g volkoren koekjes hebt met 75 g koolhydraten waarvan 23 g suikers, dan betekent dit dat bijna een derde van de koolhydraten enkelvoudige suikers zijn. Die geven je lichaam meteen een boost, waarna je energiepeil ook even snel weer keldert.

Wil je afvallen? Eet dan minder enkelvoudige suikers

Als je wilt afvallen, moet je lichaam zijn vetvoorraden aanspreken. En dat doet het niet als je het snelle suikers voorschotelt. Bovendien maken enkelvoudige koolhydraten je snel weer hongerig, waardoor je juist meer gaat eten.

Tip: Kies voor complexe koolhydraten. Die geven je langer een vol gevoel, bevatten vezels en laten je bloedsuikerspiegel niet op en neer gaan als in een achtbaan.

Enkelvoudige koolhydraten zijn een fantastische brandstof voor sport

Wanneer zijn enkelvoudige suikers prima?

Bijvoorbeeld als je snel energie nodig hebt voor of tijdens het sporten. Maar let op: neem ze alleen in als je ze ook echt gaat gebruiken.

Suiker geeft je een boost op de fiets of in de sportschool. Maar als je gaat netflixen en chillen, verandert suiker in vet die op je heupen terechtkomt. 

Als je gaat sporten, hoef je niet alleen naar een banaan of een wit broodje te grijpen. Er zijn allerlei koolhydraatsupplementen verkrijgbaar om je te helpen bij je prestaties en herstel. Snelle suikers zoals dextrose of maltodextrine geven je een kick tijdens een training of wedstrijd. Palatinose (isomaltulose) daarentegen wordt langzamer opgenomen, waardoor je de energie geleidelijk krijgt aangeleverd zonder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. En dat is ideaal als je een lange route of duurtraining wilt doen zonder honger en vermoeidheid.

In het kort: Suiker is niet alleen maar slecht, maar je moet er wel slim mee omgaan

Het is niet nodig om helemaal geen suiker meer te gebruiken. Het gaat erom dat je weet wanneer je welke koolhydraten moet kiezen. Enkelvoudige suikers geven snel energie, gebruik ze daarom wanneer je sport. Geef in andere gevallen de voorkeur aan meervoudige koolhydraten. Die worden langer door je lichaam verwerkt, veroorzaken geen suikerpieken en geven je langer een vol gevoel.

Oudere artikelen

  • Suikers en koolhydraten: wat is wat en waarom heb je ze nodig?

    Suikers en koolhydraten: wat is wat en waarom heb je ze nodig?

  • REVIEW: De CCM JetSpeed FT8 Pro – een ijshockeystick voor allerlei spelsituaties

    REVIEW: De CCM JetSpeed FT8 Pro – een ijshockeystick voor allerlei spelsituaties

  • Hoe je op de step omgaat met kuilen, boomwortels en bochten zonder onderuit te gaan

    Hoe je op de step omgaat met kuilen, boomwortels en bochten zonder onderuit te gaan

  • REVIEW: Salomon Aero Glide 3 – bijzondere schoenen met een volumineuze zool

    REVIEW: Salomon Aero Glide 3 – bijzondere schoenen met een volumineuze zool

  • Hoe speel je volleys bij padel? Tips voor de juiste techniek, tactiek en reactie op snelle ballen

    Hoe speel je volleys bij padel? Tips voor de juiste techniek, tactiek en reactie op snelle ballen

  • REVIEW: Yonex EZONE 2025 tennisrackets – fluweel en kracht die fouten vergeeft

    REVIEW: Yonex EZONE 2025 tennisrackets – fluweel en kracht die fouten vergeeft

  • Avocado: wat zit erin en waarom zou je het in je voeding opnemen?

    Avocado: wat zit erin en waarom zou je het in je voeding opnemen?

  • REVIEW: CCM VIZION ijshockeystick: meer controle, meer snelheid

    REVIEW: CCM VIZION ijshockeystick: meer controle, meer snelheid

  • Alles over creatine: wat is het, hoe gebruik je het en wat zijn de risico's?

    Alles over creatine: wat is het, hoe gebruik je het en wat zijn de risico's?

  • Wat zijn geschikte schoenen voor op de step? Dat is een keuze die er echt toe doet

    Wat zijn geschikte schoenen voor op de step? Dat is een keuze die er echt toe doet

  • REVIEW: Inov-8 Trailtalon Speed – lichte en wendbare schoenen voor technisch terrein

    REVIEW: Inov-8 Trailtalon Speed – lichte en wendbare schoenen voor technisch terrein

  • Zo wordt je een echte push-up pro: welke push-ups zijn er en hoe voer je ze correct uit?

    Zo wordt je een echte push-up pro: welke push-ups zijn er en hoe voer je ze correct uit?

  • Padel en de sportschool: wat voor krachttraining je moet doen om beter te worden op de baan

    Padel en de sportschool: wat voor krachttraining je moet doen om beter te worden op de baan

  • Hoe krijg je meer spieren? Wat je moet weten voor je aan de slag gaat

    Hoe krijg je meer spieren? Wat je moet weten voor je aan de slag gaat

  • REVIEW: Head Radical 2025 tennisrackets – rackets voor precisie die je niets cadeau geven

    REVIEW: Head Radical 2025 tennisrackets – rackets voor precisie die je niets cadeau geven